Besplatna dostava preko 3.000 din

Deli je zajednički pseudonim Žane Anrijete Mari Petižan de la Rozijer (Avinjon, 1875 – Versaj, 1947) i njenog brata Frederika Anrija Žozepa (Van, 1876 – Versaj, 1949). Bili su deca Ernesta Petižana, artiljerijskog oficira, i Šarlote Gotije de la Rozijer. Mari je stekla obrazovanje kakvo je onda dolikovalo devojkama iz boljestojećih kuća, a njen brat je upisao prava na Sorboni. No Mari je krišom zapisivala avanturističke pripovesti u jednu staru školsku svesku, koju je čuvala u fioci s rubljem. Jednoga dana je majka otkrila njenu tajnu i, uvaživši Frederikovo mišljenje, a uz dozvolu njihovog oca, Mari je poslala rukopis jedne od svojih novela, Iskra, na adrese nekolikih izdavača. Prihvatila ju je kuća Bon pres, pa ju je i objavila u nastavcima oko Božića 1894.

Pošto je tako s nekoliko novela postigla uspeh, iako joj to nije donelo novac, kod A. Gotjea je 1903. objavila roman prvenac, U ruševinama, potpisan pseudonimom M. Deli.

Dve godine kasnije, 1905, Iskru je svojim čitaocima predstavio izdavač F. Pajar iz Abevila. Gotje objavljuje Kuću ljiljana 1906, dok La Kroa u januaru 1909. štampa u nastavcima njenu Anitu. Tako je književna karijera Mari Petižan de la Rozijere počela pod pseudonimom, na sugestiju brata Frederika; najpre se potpisivala kao M. Deli, a potom sasvim kratko: Deli.

Do 1913. već je iza sebe imala dvadeset pet objavljenih romana koji su prodavani u velikim tiražima. Godine 1912. preuzela je dužnost sekretara Društva književnika, dobila je autorska prava na svoja dela. Iako se veoma obogatila, i dalje je živela skromno i povučeno.

Dogodilo se onda da Frederik oboli; pronašli su ga jednog dana 1909. u zoru, onesvešćenog u kuhinji. Uz sijaset uspona i padova, bolest ga je na duže staze učinila invalidom. Godine 1915. oženio se Suzanom Gotje, koja je umrla posle dvanaest godina braka. Nisu imali dece.

Posle smrti njihovih roditelja, Frederik je već bio potpuno paralizovan, nepokretan u invalidskim kolicima. Mari se posvetila brizi o bratu, a Frederik se onda svesrdno upustio u saradnju sa sestrom, kojoj je davao vetar u leđa i na samom početku karijere. Sad je aktivno učestvovao u stvaranju dela koja više nisu bila samo njena već zajednička. Brat i sestra će se 1929. preseliti u jednu kuću u Versaju i potpuno se posvetiti pisanju. U periodu od 1903. do 1943. napisali su više od stotinu ljubavnih i avanturističkih romana.

Markiz od Karabasa

Originalna cena je bila: 799,00 din.Trenutna cena je: 639,00 din.

Ralfova osveta

Originalna cena je bila: 899,00 din.Trenutna cena je: 719,00 din.
Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše korisničko iskustvo na našoj veb stranici. Pregledavanjem ove veb stranice prihvatate našu upotrebu kolačića.