Besplatna dostava preko 3.000 din

Ramon Marija del Valje-Inklan rođen je 28. oktobra 1866, u mestu Vilanova de Arousa u Galiciji.

Godine 1888. započeo je studije prava na Univerzitetu u Santjago de Komposteli i objavio svoju prvu priču. Nakon očeve smrti napušta fakultet i 1890. seli se u Madrid gde počinje da piše za nekoliko časopisa. Posle dve godine odlazi na Kubu i u Meksiko odakle će slati svoje članke za španske časopise El Universal i El koreo espanjol. Po povratku u Španiju piše svoje prvo književno delo, Femeninas, koje je objavljeno 1895. Uporedo prevodi s portugalskog, francuskog i italijanskog značajne autore kao što su Aleksandar Dima, Gabriele D’Anuncio, Matilde Serao i druge.

U to vreme njegovo ime postaje slavno u Madridu na književnim kružocima i istovremeno skreće pažnju svojim dendizmom i ekstravagantnim izgledom. Njegov silovit karakter doveo ga je do toga da bude glavni junak u nekoliko žestokih svađa i tuča. Zbog jedne takve tuče, koja se dogodila u Kafeu de la Montanja 1899. s piscem Manuelom Buenom, kada je dobio jedan nesrećan udarac štapom u levu ruku, morali su da mu amputiraju tu ruku jer ju je zahvatila gangrena. Te iste godine upoznaje Rubena Darija, pesnika iz Nikaragve i začetnika modernizma, s kojim će održavati blisko prijateljstvo, i objavljuje svoje prvo dramsko delo. Godine 1907. ženi se glumicom Hosefinom Blanko i Teherina.

Godine 1908. povezuje se s istaknutim ličnostima karlističkog pokreta, prihvata ideje tradicionalizma i 1910. biva kandidat Katoličko-monarhističke zajednice na izborima.

Tokom Prvog svetskog rata podržava savezničku vojsku i nekoliko puta boravi na frontu kao dopisnik lista El Imparsijal.

Početkom dvadesetih ponovo odlazi u Meksiko na poziv predsednika države, Alvara Obregona. Tamo učestvuje u mnogim književnim i kulturnim dešavanjima oduševljen Meksičkom revolucijom i 1921. biva izabran za predsednika Međunarodne federacije latinoameričkih intelektualaca. Krajem iste godine vraća se u Španiju i počinje da piše svoje remek-delo Tiranin Banderas. Zadojen duhom Meksičke revolucije drži govore i organizuje proteste protiv diktature generala Prima de Rivere, zbog čega će nakratko završiti u zatvoru. Tokom Druge republike biva imenovan za direktora Muzeju u Aranhuesu i predsednika Ateneuma u Madridu. Vlada Druge republike imenovala ga je još i za kustosa Nacionalne umetničke baštine, ali sukob s nadležnim ministarstvom zbog zapuštenosti palata i muzeja primorao ga je na bučnu ostavku. Godine 1933. bio je direktor Španske akademije lepih umetnosti u Rimu. Umro je 5. januara 1936. godine u Santjago de Komposteli.

Za sobom je ostavio obimno i značajno književno delo, napisano raskošnim jezikom koje čine dvanaest romana, dvadeset pet drama, nekoliko zbirki pripovedaka i poezije, a pisao je i eseje i hronike.

Cvet svetosti

Originalna cena je bila: 499,00 din.Trenutna cena je: 399,00 din.
Koristimo kolačiće da bismo poboljšali vaše korisničko iskustvo na našoj veb stranici. Pregledavanjem ove veb stranice prihvatate našu upotrebu kolačića.